Presentació
Som un grup de danses amb 25 anys d’història. Som de Lliçà d’Amunt, poble de la comarca del Vallès Oriental a Barcelona.
La nostra agrupació està formada per cinc colles de diferents edats:

Els menuts de 3 i 4 anys
Els petits de 5 a 8 anys
Els mitjans de 9 a 12 anys
Els grans de 13 a 20 anys
Els veterans de 26 a 74 anys

Les colles estan formades per entre 12 i  28 balladors.
Les danses que ballem són les pròpies del Ball de Gitanes, que, segons diuen,  són unes danses portades a les nostres terres pels gitanos hongaresos durant la seva fugida de l’Europa central a llarg dels segles XVII i XVIII.
A molts pobles de la comarca del Vallès es fan els “Balls de Gitanes”. Són danses vives d’un caràcter alegre, vistós i vigorós que malgrat ballar-les totes les colles amb una mateixa música, cada una hi aporta la seva particular coreografia. Són, també, manifestacions tradicionals de caràcter festiu que, generalment, es ballen per Carnestoltes, i en el nostre cas ho fem tot l’any.
Cal afegir-hi que uns personatges molt peculiars, amb una simbologia pròpia per a cada un, també formen part del Ball de Gitanes. Són el diablot, el capità de cavall, el vell i la vella, els nuvis del davant, els nuvis del darrere, i els volants i tots regenten funcions diferents a la plaça on es fan les ballades.
Es diu que aquestes danses tenen connotacions amb les mascarades medievals i certes relacions amb les festes saturnals i lupercals romanes. Són, doncs, una tradició que es pot veure tots els anys a molts pobles vallesans.  A Lliçà la primera colla de la que tenim constancia va existir l’any 1928, però va durar molt poc. L’any 1985 es va recuperar aquesta antiga tradició i ja no s’ha tornat a deixar.

Les danses que ballem són catxutxes, jota, maixurca, contradansa, xotis, polques,...
Cada any participem en les ballades de la roda, que són unes trobades dels grups del ball de gitanes que hi ha als pobles del Vallès en les que cada colla intenta demostrar el que millor sap fer. Les músiques són les mateixes sempre, però cada colla inventa la seva pròpia coreografia, de manera que ressalten aquells que són capaços de marcar més punts, fer més canvis, més passos, en definitiva, que ho facin més vistos.
Un altre dels punts de competició és el vestuari. Cada colla el té diferent i es canvia cada tres o quatre anys. Sempre ha de ser molt alegre i vistos. Aquests balls es fan sempre a partir de carnaval i per això representen aquesta disbauxa i alegria.
Al finalitzar la temporada, al llarg del mes de maig, totes les colles que ballen gitanes dels pobles del Vallès ens trobem a la plaça del monestir de Montserrat per portar una ofrena a la Verge i fer una ballada conjunta.
A part d’aquestes ballades, les colles del nostre grup cada any fem alguna sortida d’intercanvi amb algun grup folklòric d’altres llocs. Els grans i veterans hem estat a Menorca, Cuenca, Lanzarote, Lugo, Eivissa,  Pamplona, Berceo (La Rioja), Albacete, Viella, Murcia, Le Rouget (França),Mallorca ...  i els petits les sortides les fem mes properes, dins el territori català, a la Bisbal, Palamós, Conca de Barberà, Deltebre, Olot,Tremp, Esponellà...
Agrupació de Ball de Gitanes de Lliçà d'amunt   |   Masia el Pinar s/n - 08186 Lliçà d'amunt   |   Tel. 93 841 64 30   |   info@balldegitanesllica.org   |   Disseny Web ©